Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pieczona dynia - mus z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty sposób na doskonały mus z dyni, który można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw.

Pieczona dynia - mus z dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona dynia - mus z dyni

 

  • dowolna ilość dyni :)
  • oliwa
  • sól (można pominąć, o ile dynia będzie używania do dań słodkich)

 

Sposób przygotowania:

Pieczona dynia - mus z dyni
Obraną dynię kroję na ćwiartki, pozbawiam ją pestek i ostrym nożem kroję ją w paski szerokości ok. 2-3 cm. Pokrojone paski układam na blachach wyłożonych papierem, każdy smaruję oliwą i lekko oprószam solą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut, na gorąco zdejmuję skórkę. Przechowuję w słoikach.
Pieczona dynia - mus z dyni
Obieramy dynię ze skórki, pozbawiamy pestek
Pieczona dynia - mus z dyni
A następnie kroimy na paski i każdy smarujemy oliwą
Pieczona dynia - mus z dyni
Po ok. 30 minutach dynia jest już miękka
Pieczona dynia - mus z dyni
Nożem łatwo oddzielamy miąższ od skórki

Tagi:

dynia