Sposób przygotowania:
Słoneczna pizza z musem z dyni
Mleko podgrzewamy do temperatury 36- 37 stopni. Do połowy mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie oraz oregano. Wlewamy pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i olej. Dodajemy mus z pieczonej dyni. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto smarujemy odrobiną oleju. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy wodę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte w dłoni zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przygotowanie pizzy do pieczenia: Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na oprószonej mąką stolnicy. Smarujemy sosem, posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. Układamy wg wyboru- plasterki kiełbasy lub szynki szwarcwaldzkiej, pieczarki, surowe różyczki kalafiora oraz ser mozzarella, pamiętając że najlepsza jest pizza z 3 maksymalnie 4 składnikami na jednym kęsie.Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.