zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Pieczona golonka ||

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z ciemnym pieczywem,surówkami,ostrym chrzanen i zimnym,jasnym piwem

Pieczona golonka ||

Składniki:

Pieczona golonka ||

 

  • 6 średnich golonek
  • 4 szklanki jasnego piwa
  • 4 łyżki smalcu
  • 3 łyżki zmielonych ziaren jałowca
  • 5 cebul
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona golonka ||
Golonki umyć,osuszyć,natrzeć jałowcem,solą i pieprzem,skórkę ponacinać na krzyż.Przykryć i wstawić na noc do lodówki.Cebule obrać,pokroić w plasterki.Na patelni rozgrzać smalec,obsmażyć golonki razem z cebulą.Przełożyć do brytwanny,piec ok.1 godz. w temp. 220*C.Od czsau do czasu polewać golonkę piwem i sosem wytwarzającym się podczas pieczenia.Po godzinie zwiększyć temperaturę do 250*C i piec jeszcze 25 min.Po upieczeniu mięso pozostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku przez kilka minut.