Sposób przygotowania:
Wieprzowa galareta na golonce
Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy umytą golonkę i mięso, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość wodą (2 razy wody co mięsa i warzyw), solimy i gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 4-5 godzin.
Mięso ma się rozgotować i odpadać od kości. Odcedzamy do garnka wywar, dodajemy żelatynę i podgrzewamy (wywaru powinniśmy mięć około 1,5 l).
Mięso obieramy od kości i tłuszczu, kroimy wraz z częścią marchewki. Do miseczek przekładamy mięso z marchewką, zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki na noc. Podajemy z sokiem z cytryny.
Mięso ma się rozgotować i odpadać od kości. Odcedzamy do garnka wywar, dodajemy żelatynę i podgrzewamy (wywaru powinniśmy mięć około 1,5 l).
Mięso obieramy od kości i tłuszczu, kroimy wraz z częścią marchewki. Do miseczek przekładamy mięso z marchewką, zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki na noc. Podajemy z sokiem z cytryny.
zbysiowa