Sposób przygotowania:
Golonka gotowana na kapuście kiszonej z szybkowara
Golonki średniej wielkości oczyścić z włosa, (opalić nad ogniem lub wyciąć ostrym nożykiem), opłukać pod zimną wodą.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut.
Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć golonki, jeśli jest za dużo wywaru to można odlać z kapusty. Do kapusty wsypać paprykę słodką, zagotować.
Do kapusty dodać pieprz mielony, wsypać mąkę pszenna i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, Kapustę podać z golonką można też i samą zjeść do pieczywa lub do ziemniaków, kaszy.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej - ja nożyczkami kroję od razu w garnku a jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać raz lub dwa w zimnej wodzie, na kapuście położyć golonki, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 75 minut - jeśli są większe to wydłużyć czas gotowania o 20 minut.
Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć golonki, jeśli jest za dużo wywaru to można odlać z kapusty. Do kapusty wsypać paprykę słodką, zagotować.
Do kapusty dodać pieprz mielony, wsypać mąkę pszenna i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, Kapustę podać z golonką można też i samą zjeść do pieczywa lub do ziemniaków, kaszy.