Sposób przygotowania:
Golonka z kapustą z szybkowara
Do szybkowara włożyć oczyszczoną z włosia golonki. Wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać wodę 3 szklanki, po zasyczeniu pary gotować 60 minut. Wystudzone golonki wyjąć z szybkowara na talerz, wywar z szybkowara wylać do naczynia, zostawić.
Grzyby suszone podgrzybki moczyć w letniej wodzie. Kapustę białą drobno pokroić. Kiszoną kapustę pokroić.
Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką. W garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać. Czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek ponowie dodać do mięsa.
Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.
Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem.
Grzyby suszone podgrzybki moczyć w letniej wodzie. Kapustę białą drobno pokroić. Kiszoną kapustę pokroić.
Świeżą szynkę pokroić w kostkę, obsypać mąką. W garnku szybkowara na smalcu podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę, cały czosnek, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać. Czosnek wyjąć i rozgnieść widelcem, łuski wyrzucić, czosnek ponowie dodać do mięsa.
Do mięsa wsypać obie kapusty, śliwki suszone, ziarna pieprzu, wlać grzyby z wywarem, wlać wywar z golonek, wymieszać.
Szybkowar zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 30 minut, kapustę można do smaku doprawić cukrem.