nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Krem z pieczonych batatów, selera i gruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i rozgrzewający, słodko-ostry krem z pieczonych batatów z gruszka i selerem, idealny na jesienne dni.

Krem z pieczonych batatów, selera i gruszki

Składniki:

Krem z pieczonych batatów, selera i gruszki

 

  • 4 mniejsze bataty
  • ok. 40 dag selera
  • mała marchewka
  • 1 dojrzała gruszka
  • mała cebula
  • po 1 łyżce oleju i oliwy
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • sol, pieprz, imbir, chilli, curry

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych batatów, selera i gruszki

ETAP 1:

1. Bataty, marchewkę i seler obieramy, myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, skrapiamy oliwa i lekko solimy. Pieczemy ok. 30 minut - 180 stopni.
3. Na końcu pieczenia gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Cebule drobno siekamy, szklimy w garnku na łyżce oleju, dodajemy szczyptę imbiru.
5. Do cebuli dorzucamy warzywa i gruszkę, zalewamy woda do wysokości warzyw, solimy i gotujemy kilka minut pod przykryciem.
6. Całość blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę (jeśli zupa jest za gest dolewamy troszkę wody).
7. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, chilli, curry i imbirem.
8. Zupę warto podać z grzankami.