Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych batatów, selera i gruszkiETAP 1:
1. Bataty, marchewkę i seler obieramy, myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, skrapiamy oliwa i lekko solimy. Pieczemy ok. 30 minut - 180 stopni.
3. Na końcu pieczenia gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Cebule drobno siekamy, szklimy w garnku na łyżce oleju, dodajemy szczyptę imbiru.
5. Do cebuli dorzucamy warzywa i gruszkę, zalewamy woda do wysokości warzyw, solimy i gotujemy kilka minut pod przykryciem.
6. Całość blendujemy na gładki krem, dodajemy śmietankę (jeśli zupa jest za gest dolewamy troszkę wody).
7. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, chilli, curry i imbirem.
8. Zupę warto podać z grzankami.