Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z pieczoną gruszką
Suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, a potem zalej wodą tak aby je w całości przykryła i odstaw na całą noc.
Gruszkę pokrój na sześć części, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku tak aby się skarmelizowała.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju i lekko podsmaż na nim obrane i pokrojone warzywa prócz cebuli którą należy opalić.
Do zblanszowanych warzyw dodaj namoczone grzyby wraz z całym płynem, mocno opaloną cebulę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj 30min.
Tak powstały wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajpokrojone na małe kawałki grzyby i cząstki pieczonej gruszki.
Gruszkę pokrój na sześć części, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku tak aby się skarmelizowała.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju i lekko podsmaż na nim obrane i pokrojone warzywa prócz cebuli którą należy opalić.
Do zblanszowanych warzyw dodaj namoczone grzyby wraz z całym płynem, mocno opaloną cebulę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj 30min.
Tak powstały wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajpokrojone na małe kawałki grzyby i cząstki pieczonej gruszki.
SylaUla