Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa grzybowa z pieczoną gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Postna zupa grzybowa tradycyjnie podawana jest w wigilię, powinna być esencjonalna i klarowna. Ten przepis wzbogaciłem o słodycz pieczonej gruszki.

Zupa grzybowa z pieczoną gruszką

Składniki:

Zupa grzybowa z pieczoną gruszką

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z pieczoną gruszką
Suszone grzyby wypłucz w zimnej wodzie, a potem zalej wodą tak aby je w całości przykryła i odstaw na całą noc.

Gruszkę pokrój na sześć części, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku tak aby się skarmelizowała.

W garnku rozgrzej odrobinę oleju i lekko podsmaż na nim obrane i pokrojone warzywa prócz cebuli którą należy opalić.

Do zblanszowanych warzyw dodaj namoczone grzyby wraz z całym płynem, mocno opaloną cebulę, oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj 30min.

Tak powstały wywar przecedź przez gęste sito w celu odłowienia wszelkich zanieczyszczeń, dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajpokrojone na małe kawałki grzyby i cząstki pieczonej gruszki.