Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Serniczki z patelni z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe na słodkie śniadanie lub deser dla dużych i małych Łasuchów. Najlepsze są jeszcze gorące, ale na zimno też pysznie smakują.

Serniczki z patelni z polewą czekoladową

Składniki:

Serniczki z patelni z polewą czekoladową

 

  • 400 g sera ricotta
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • kilka truskawek

 

  • można użyć też tradycyjnego twarogu

Sposób przygotowania:

Serniczki z patelni z polewą czekoladową

Przygotowanie ciasta:

Serniczki z patelni z polewą czekoladową
Jajka w trakcie ucierania z cukrem na gładką masę

Jajka za pomocą łyżki utrzeć dokładnie z cukrem na gładką masę.

Mąkę przesiać przez sito i dodać do jajek. Wrzucić ser rozdrobniony widelcem.

Ręcznie zagnieść jednolitą i gładką masę.

Smażenie serniczków:

Serniczki z patelni z polewą czekoladową
Serniczki z patelni w trakcie smażenia na oleju

Za pomocą łyżki uformować placuszki, lekko spłaszczyć je dłonią.

Na patelni rozgrzać tyle oleju aby przykrył połowę serniczków.

Placuszki wykładać na rozgrzany olej i smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Polać usmażone serniczki. Udekorować ulubionymi, świeżymi owocami (u mnie truskawki). Smacznego!