WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka zamarynowana w sosie sojowym i przyprawach a następnie upieczona w piekarniku. Idealna na kanapki.

Pieczona karkówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona karkówka

 

  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony i ziołowy
  • przyprawa do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka

ETAP 1:

Mięso wieprzowe umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Polać mięso sosem sojowym z każdej strony a następnie lekko oprószyć solą i pieprzem czarnym mielonym. Posypać przyprawą do mięsa wieprzowego.

Miskę przykryć i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Mięso piec ok. godziny i 15 minut w 180 stopniach.

Wystudzić w piekarniku. Następnie wyjąć z naczynia i odsączyć z tłuszczu który się wytopił w trakcie pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Pieczona karkówka
Karkówka po upieczeniu i odsączeniu z tłuszczu