kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha!

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą

Składniki:

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą

podstawowe

  • ciasto:
  • 100 ml ciepłej wody
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 350 g przesianej mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • dodatki:
  • gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2-3 ziemniaki
  • ser mozzarella
  • oregano
  • kiszone ogórki lub sałatka szwedzka
  • rukola

Sposób przygotowania:

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. 

Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut. 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.

Ciasto dzielimy na dwie pizzę. 

Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. 

Posypujemy oregano i startym serem mozzarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich)

Tagi:

pizza danie