Sposób przygotowania:
Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać.
Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę.
Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek.
Posypujemy oregano i startym serem mozzarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich)
Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę.
Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek.
Posypujemy oregano i startym serem mozzarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich)