Sposób przygotowania:
Schab w ziołach
Marynata do schabu;
Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione ,pokrojone ząbki czosnku.
Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.
Całość dobrze wymieszać.
Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą , obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni.C
Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.
Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
Mięso wyjąć ,posolić i owinąć w folię aluminiową a następnie owinąć ściereczką.
Mięso odstawić na 10 - 15 minut.
Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.
Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione ,pokrojone ząbki czosnku.
Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.
Całość dobrze wymieszać.
Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą , obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni.C
Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.
Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
Mięso wyjąć ,posolić i owinąć w folię aluminiową a następnie owinąć ściereczką.
Mięso odstawić na 10 - 15 minut.
Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.
gusia1000