BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Schab w ziołach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach,który zaskoczył moją rodzinę. Mięsko kruche ,soczyste i bardzo smaczne. Na pewno skusi niejednego niejadka.

Schab w ziołach Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Schab w ziołach

 

  • schab około 1 kg,
  • seler naciowy 2 gałązki,
  • szarlotki 3 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • oregano 2 łyżeczki,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • pieprz grubo mielony 1 łyżeczka,
  • pietruszka zielona 1 pęczek,
  • oliwa 2 -3 łyżki ,
  • oliwa do naczynia żaroodpornego 2 łyżki,
  • sól,

Sposób przygotowania:

Schab w ziołach
Marynata do schabu;

Szarlotki obrać i drobno posiekać, włożyć do większej miski,dodać posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony seler naciowy oraz rozgniecione ,pokrojone ząbki czosnku.

Dodać oregano, tymianek oraz grubo zmielony pieprz.

Całość dobrze wymieszać.

Umyty i osuszony schab wysmarować oliwą , obtoczyć w marynacie i odłożyć na 15 minut w chłodne miejsce.

Tak przygotowane mięso położyć na ruszcie i włożyć do nagrzanego piekarnika do 240 stopni.C

Pod ruszt włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy.

Piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 40 minut.

Mięso wyjąć ,posolić i owinąć w folię aluminiową a następnie owinąć ściereczką.

Mięso odstawić na 10 - 15 minut.

Po wyjęciu mięsko pokroić w grubsze plastry.
Schab w ziołach
Szarlotki obrać a następnie drobno posiekać
Schab w ziołach
Seler naciowy po umyciu i osuszeniu drobno pokroić
Schab w ziołach
Pietruszkę zieloną po opłukaniu i osuszeniu drobno posiekać
Schab w ziołach
Włożyć do większej miski dodać ząbki czosnku i przyprawy
Schab w ziołach
Schab umyć,osuszyć ,następnie wysmarować oliwą
Schab w ziołach
Schab obtoczyć w marynacie
Schab w ziołach
Położyć na ruszcie i piec w nagrzanym piekarniku
Schab w ziołach
Schab po upieczeniu i wyjęciu posolić
Schab w ziołach
Owinąć w folię aluminiową
Schab w ziołach
Następnie owinąć ściereczką
Schab w ziołach
Schab pokrojony w plastry

Tagi:

schab mięso