WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Kopytka ziemniaczano - cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne kopytka ziemniaczane z dodatkiem przesmażonej cebulki z przyprawami. Bardzo aromatyczne, mięciutkie i pyszne.

Kopytka ziemniaczano - cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - cebulowe

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej ugotowane dnia poprzedniego) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.

Cebulę obrać pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przesmażyć na rumiano i zmielić w maszynce tak jak ziemniaki.

Do zmielonych ziemniaków wymieszanych z cebulą wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić sola i pieprzem i zagnieść jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na kawałki i każdy uformować w cienki wałeczek. Pokroić w ukośne kluseczki.

W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Wyłożyć na półmisek. podawać ze skwarkami lub odsmażone na maśle jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.

Kopytka ziemniaczano - cebulowe
Kopytka ziemniaczano - cebulowe ugotowane wyłożone na półmisek
Kopytka ziemniaczano - cebulowe
Kopytka ziemniaczano - cebulowe w trakcie gotowania w garnku
Kopytka ziemniaczano - cebulowe
Surowe kluseczki ziemniaczano - cebulowe ułożone na desce
Kopytka ziemniaczano - cebulowe
Zagniecione ciasto na kopytka ziemniaczano - cebulowe

Tagi:

danie kopytka