Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - cebuloweETAP 1:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej ugotowane dnia poprzedniego) zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.
Cebulę obrać pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przesmażyć na rumiano i zmielić w maszynce tak jak ziemniaki.
Do zmielonych ziemniaków wymieszanych z cebulą wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić sola i pieprzem i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na kawałki i każdy uformować w cienki wałeczek. Pokroić w ukośne kluseczki.
W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Wyłożyć na półmisek. podawać ze skwarkami lub odsmażone na maśle jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.