paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Pieczona papryka w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś dla miłośników papryk. Tu zyskujemy smaczną paprykę oraz olej o niepowtarzalnym smaku. Tak przygotowane papryki przechowujemy w lodówce : bez pasteryzacji do 6 tyg, pasteryzowane nawet kilka miesięcy.

Pieczona papryka w oleju

Składniki:

Pieczona papryka w oleju

 

  • ok 600 g czerwonej papryki
  • po 1 płaskiej łyżeczce : oregano, majeranek, tymianek oraz greckiego mixu przypraw do sałatek
  • olej rzepakowy
  • słoik 0,5 l

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka w oleju
Krok 1. Papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy osuszamy.

Krok 2. Papryki kroimy w grube plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i pieczemy około 1 godziny

Krok 3. Papryki obieramy i studzimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 4. Na dno słoika wlewamy ok 3 - 4 łyżek oleju układamy część czosnku, na to 1/2 papryk , ponownie czosnek oraz paprykę. Na to dodajemy przyprawy. Całość deliaktnie zalewamy olejem. Słoikiem delikatnie potrząsamy by rozprowadzić przyprawy po całym słoiku.

Krok 5. Wedle uznania: pasteryzujemy, studzimy i chowamy do lodówki. Bądź od razu po przyrządzeniu chowamy do lodówki :))

Tagi:

papryka