aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Filet z pieczoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo soczysty filet drobiowy pieczony wraz z delikatnymi pieczarkami, pod kołderką z żółtego sera. Dopełnieniem potrawy jest delikatna, miękka pieczona papryka.

Filet z pieczoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z pieczoną papryką

 

Sposób przygotowania:

Filet z pieczoną papryką
Fileta myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Z każdej strony przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2 łyżki oleju i układamy przygotowane mięso. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Układamy na filetach.

Umytą paprykę kroimy w dość grube plastry i układamy po bokach fileta. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 15 minut.

Po tym czasie na wierzchu filetów z pieczarkami układamy po plasterku sera. Naczynie ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem na wierzchu filetów układamy po 2 plastry pieczonej papryki.

Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami. 
Filet z pieczoną papryką
Umytego fileta kroimy wzdłóż na pół i przyprawiamy. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Filet z pieczoną papryką
Pokrojone w plastry pieczarki układamy na filetach.
Filet z pieczoną papryką
Umytą paprykę kroimy w dość grube plastry i układamy po bokach fileta.
Filet z pieczoną papryką
Po 15 minutach pieczenia na wierzchu układamy plastry sera i jeszcze chwilę zapiekamy.

Tagi:

papryka