WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny dodatek do wędlin i innych przekąsek na zimno. Pieczona papryka z czosnkiem w zalewie z oleju.

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem

Składniki:

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem

 

  • 10 papryk
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szkl oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem

Papryka

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem
Papryki powinny być miejscami przypalone.

Paprykę myjemy i układamy w naczyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 220 stopniach do mocnego przypieczenia skórki. Po wyjściu z piekarnika przykrywamy szczelnie i odstawiamy do przestygnięcia.

Obieranie

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem
Papryki łatwo się obierają po upieczeniu.

Zachowując sok z papryk, odbieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików.

Zalewa

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem
Czosnek jest bardziej aromatyczny po podgrzaniu.

Do garnka przelewamy sok z papryki i dodajemy olej, ocet, sól i cukier. Wrzucamy też pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy razem.

Słoiki

Pieczona papryka w oleju z czosnkiem
Paprykę przechowujemy w lodówce w słoiku.

Przełożoną do słoików paprykę zalewamy gorącą zalewą z czosnkiem, lekko mieszamy i zakręcamy. Po ostygnięciu trzymamy w lodówce.