Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii i marchewki z koperkiem
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i tak jak cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozbawioną wierzchniej warstwy cebulę kroimy w cienkie piórka. Koperek opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy z jej nadmiaru i bardzo drobno kroimy.
Do większego naczynia dajemy cukinię, marchew i cebulę. Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odciskami z nadmiaru soku i dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki, do których wcześniej dajemy dodatki i pół szklanki zalewy.
Następnie zalewamy ostudzoną zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i zimne miejsce.
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew obieramy, dokładnie myjemy i tak jak cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozbawioną wierzchniej warstwy cebulę kroimy w cienkie piórka. Koperek opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy z jej nadmiaru i bardzo drobno kroimy.
Do większego naczynia dajemy cukinię, marchew i cebulę. Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odciskami z nadmiaru soku i dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy i napełniamy słoiki, do których wcześniej dajemy dodatki i pół szklanki zalewy.
Następnie zalewamy ostudzoną zalewą. Pasteryzujemy 15 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i zimne miejsce.