Sposób przygotowania:
Ogórki z marchewką
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką tniemy na cienkie plasterki (można do tego celu użyć np. mandoliny). Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy i kroimy w piórka.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie odciskamy warzywa z soku i napełniamy nimi słoiki. Do każdego słoika dajemy wcześniej dodatki oraz pół szklanki zalewy. Całość zalewamy ostudzoną zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką tniemy na cienkie plasterki (można do tego celu użyć np. mandoliny). Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy i kroimy w piórka.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie odciskamy warzywa z soku i napełniamy nimi słoiki. Do każdego słoika dajemy wcześniej dodatki oraz pół szklanki zalewy. Całość zalewamy ostudzoną zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.