misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Ogórki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato to najlepsza pora na robienie przetworów. Dzięki słoikom możemy zamknąć skarby tej pory roku na zimowe i jesienne dni. Ta sałatka jest jednym z wielu przykładów jak to co najlepsze przechować na inne pory roku.

Ogórki z marchewką Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ogórki z marchewką

 

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 700 g marchewki
  • 360 g cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli

 

  • Waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu.

 

  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 125 ml octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki z marchewką
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

Ogórki dokładnie myjemy i razem ze skórką tniemy na cienkie plasterki (można do tego celu użyć np. mandoliny). Marchew obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy i kroimy w piórka.

Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużego naczynia, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie odciskamy warzywa z soku i napełniamy nimi słoiki. Do każdego słoika dajemy wcześniej dodatki oraz pół szklanki zalewy. Całość zalewamy ostudzoną zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Ogórki z marchewką
Obraną i umytą cebulę kroimy w cienki piórka.
Ogórki z marchewką
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ogórki z marchewką
Umyte ogórki kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki z marchewką
Wszystkie warzywa dajemy do miski i posypujemy solą
Ogórki z marchewką
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ogórki z marchewką
Do słoików dajemy dodatki oraz pół szklanki zalewy.
Ogórki z marchewką
Warzywami napełniamy słoiki.
Ogórki z marchewką
Uzupełniamy zalewą.
Ogórki z marchewką
Pasteryzujemy przez 15 minut.
Ogórki z marchewką
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.