Sposób przygotowania:
Sałatka z cukinii i papryki
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest nieco większa, ale nadal ma miękką skórkę to przed pokrojeniem na plastry możemy ją podzielić na ćwiartki i dopiero wtedy pokroić na cienkie plasterki. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Z cebuli zdejmujemy wierzchnią warstwę i kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar soku i przekładamy do słoików, od których wcześniej dajemy dodatki oraz niewielką ilość zalewy.
Całość zalewamy studzoną zalewą. Pasteryzujemy przez 15 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem.
Po ostudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest nieco większa, ale nadal ma miękką skórkę to przed pokrojeniem na plastry możemy ją podzielić na ćwiartki i dopiero wtedy pokroić na cienkie plasterki. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Z cebuli zdejmujemy wierzchnią warstwę i kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy z nich nadmiar soku i przekładamy do słoików, od których wcześniej dajemy dodatki oraz niewielką ilość zalewy.
Całość zalewamy studzoną zalewą. Pasteryzujemy przez 15 minut. Studzimy odwrócone do góry dnem.
Po ostudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.