Sposób przygotowania:
Kolorowa sałatka z cukinią
Ogórki oraz cukinię bardzo dokładnie myjemy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest większa można ją pokroić na ćwiartki i potem kroić na plasterki. Marchew obieramy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a te na cienkie plasterki. Obraną z wierzchniej warstwy cebulę kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Do słoików dajemy dodatki i wlewamy niewielką ilość ostudzonej zalewy.
Następnie do każdego słoika dajemy odciśnięte z nadmiaru soku warzywa. Całość zalewamy zalewą. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 17 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Wszystkie warzywa przekładamy do większego naczynia, posypujemy solą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Do słoików dajemy dodatki i wlewamy niewielką ilość ostudzonej zalewy.
Następnie do każdego słoika dajemy odciśnięte z nadmiaru soku warzywa. Całość zalewamy zalewą. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 17 minut.
Studzimy odwrócone do góry dnem. Zimne przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.