WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2153]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka pieczona w przyprawach w piekarniku. Mięciutka i soczysta idealna na obiad jako pieczeń lub na kanapki na zimno.

Pieczona szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz czarny, biały i ziołowy
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżki majeranku
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą z każdej strony a także trzema rodzajami pieprzu: czarnym, ziołowym i białym. Następnie posypać papryką słodką w proszku, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Mięso przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.

Szynkę piec ok. godzinę i 15 minut w temp. 180 stopni.

Pieczona szynka
Zamarynowana szynka przełożona do naczynia żaroodpornego
Pieczona szynka
Szynka obsypana wszystkimi przyprawami włożona do miski
Pieczona szynka
Szynka wieprzowa natarta, solą, pieprzami i majerankiem
Pieczona szynka
szynka wieprzowa natalta solą i pieprzem czarnym