BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Klopsy mielone z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klopsy mielone to częsta potrawa w moim domu dlatego przygotowuję je z różnymi dodatkami, a gdy sezon grzybowy w pełni tak i klopsy z grzybami goszczą na moim stole. Klopsy te są bardzo proste w przygotowaniu no i wyjątkowo smaczne.

Klopsy mielone z grzybami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Klopsy mielone z grzybami

 

  • mięso mielone 500 g,
  • cebula 1 szt,
  • podgrzybki 300 g,
  • jajko 1,
  • bułka namoczona w mleku 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • sól morska do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,
  • bułka tarta 2 łyżki,
  • bułka do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Klopsy mielone z grzybami
Obraną,pokrojoną cebulę podsmażamy do zeszklenia, do cebuli dodajemy oczyszczone pokrojone grzyby i podsmażymy do miękkości.

Mięso mielone wkładamy do miski.

Dodajemy namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę, jajko, rozgniecione drobno posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę do mięsa mielonego.

Do całości dodajemy podsmażoną i ostudzoną cebulę z grzybami.

Całość zagniatamy na jednolitą masę.

Gdyby masa była za luźna dodajemy bułkę tartą i ponownie mieszamy.

Z masy formujemy klopsy i smażymy na oleju z każdej strony na rumiano.
Klopsy mielone z grzybami
Cebulę po obraniu pokroić zeszklić dodać oczyszczone pokrojone grzyby,podsmażyć i wystudzić
Klopsy mielone z grzybami
Mięso mielone włożyć do miski dodać odciśniętą bułkę ,jajko ,przyprawy oraz podsmażoną cebulę z grzybami
Klopsy mielone z grzybami
Do masy dodać bułkę tarą i dokładnie wymieszać
Klopsy mielone z grzybami
Z masy formować klopsy które panierować w bułce tartej
Klopsy mielone z grzybami
Klopsy panierowane w tartej bułce
Klopsy mielone z grzybami
Panierowane klopsy smażyć na oleju
Klopsy mielone z grzybami
Smażyć z każdej strony na złoty kolor