ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Papryka faszerowana z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka faszerowana w naszym domu jest bardzo lubianą potrawą i na ciepło i na zimno, farsz może być z ryżem, kaszami, makaronem z mięsem lub warzywami.

Papryka faszerowana z szybkowara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka faszerowana z szybkowara

 

  • papryka kolorowa 8 sztuk,
  • ryż ugotowany 2 szklanki,
  • mielone z drobiu 50 dag,
  • koperek 1 pęczek,
  • jajka 1 sztuka,
  • przyprawa do mielonego 2 łyżki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • cebula podsmażona 1 sztuka,
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana z szybkowara
Z papryki odciąć czubek, usunąć gniazdo nasienne, opłukać pod zimną wodą.

Ryż ugotować do miękkości, odcedzić na durszlaku.

Mięso mielone dokładnie wymieszać na kleistą masę z posiekanym koperkiem, wystudzonym ryżem, przyprawą do mięsa mielonego, podsmażoną cebulką na oleju, jajkiem,papryką ostrą.

Farszem napełniać papryki, układać w szybkowarze na rozłożonym sitku (zalecam takie sitko do gołąbków, papryki - nie przypali się na dnie), wlać szklankę wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 20 minut.

Papryka jest bardzo aromatyczna, soczysta, smakuje na ciepło i na zimno.
Papryka faszerowana z szybkowara
Farsz może być z dodatkami jakie się lubi.