kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczoną szynkę w aromatycznych przyprawach. Pysznie smakuje z ziemniakami, jak też z pieczywem. Polecam.

Pieczona szynka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • 1 kg szynki kulki
  • 2 łyżki mieszanki przypraw ( pomidor suszony, papryka, czosnek )
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy na spore kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy na małe kawałki. Mięso przekładamy do brytfanki i układamy pokrojone warzywa oraz posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.
Pieczona szynka
Przygotowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczona szynka
Szynkę wkładamy do brytfanki i dokładamy marchewki.
Pieczona szynka
Do mięsa i marchewek dokładamy czosnek i cebulę.

Tagi:

danie szynka