Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pieczone brzoskwinie z niebieską bezową czapeczką. Słodki owocowy deser z małą czekoladową niespodzianką w środku. Można podawać na ciepło i na zimno.

Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą

 

  • 4 brzoskwinie
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 8 kostek czekolady mlecznej
  • BEZA:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Brzoskwinie, dość twarde, przekroić na pół i gotować w syropie przez 5min. Skórka powinna zejść, chociaż u mnie brzoskwinie były tak twarde, że się trzymała. Wyciągnąć z syropu i wystudzić. W miejscu po pestce włożyć kostkę czekolady. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ubić, aż piana będzie lśniąca. Dżem jagodowy delikatnie wmieszać w pianę z pomocą łopatki. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na połówki brzoskwiń. Piec w 180*C przez 25min. Smacznego!
Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą
W miejsce po pestce włożyć kostkę czekolady.
Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą
Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami cukier.
Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą
Kiedy cukier się rozpuści dodać mąkę ziemniaczaną.
Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą
Dżem jagodowy delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łopatki.