iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pieczone faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Faworki się smaży, ale jak widać można je też piec w piekarniku. Przepis znaleziony w sieci i przelany na moją kuchnie w dniu dzisiejszym.

Pieczone faworki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone faworki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone faworki

ETAP 1:

Pieczone faworki
Ciasto wyrobić tak aby było gładkie i nie kleiło się do ręki.

Mąkę przesiać i dodać do niej szczyptę soli oraz żółtko i maślankę, szybko zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części i cieniutko rozwałkować.

ETAP 2:

Pieczone faworki
Ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane.

następnie pociąć ciasto na 2 cm paski

ETAP 3:

Pieczone faworki
z pociętych prostokątów uformować faworki.

podzielić je na mniejsze prostokąty w każdym na środku robić małe nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta formując faworki.

ETAP 4:

Pieczone faworki

Faworki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

ETAP 5:

Pieczone faworki

Piekarnik nagrzać do 170 st i piec około 12-15 minut z termoobiegiem na złoty kolor.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Tagi:

faworki chrust