Sposób przygotowania:
Pieczone jabłka z niespodziankąETAP 1
Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowe ścinamy u góry. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i część jabłka w środku. Odcięty „kapelusz” obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Także wydrążony środek (poza gniazdami nasiennymi) kroimy na mniejsze części.
Do pokrojonych jabłek dodajemy rodzynki, oraz pokrojone w kostkę czekolady. Całość mieszamy.
ETAP 2
Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone owoce. Posypujemy delikatnie cynamonem
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 0,5-0,8 cm i długości większej nić średnica jabłek.
ETAP 4
Przygotowane paski nakładamy na wierzch jabłek, jednocześnie zaplatając z nich plecionkę.
ETAP 5
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 190°C). Gdy ciasto się zrumieni deser wyjmujemy.