Sposób przygotowania:
Pieczone kasztany
Ta pyszna przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz przystępujemy do najważniejszej czynności przy obróbce kasztanów.
Każdy układamy płaską stroną do dołu. Na wypukłej robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Bez niego kasztany podczas pieczenia będą wybuchały. Niektórzy najpierw gotują je w wodzie około 10 minut a potem wkładają do piekarnika.
Tym sposobem mają pewność, że każdy kasztan będzie miękki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem, nacięciem do góry.
Po 20 minutach powinny być gotowe. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek. Kiedy wystygną bezie to znacznie trudniejsze.
Pod twardą i błyszczącą skórką znajduję się miękka, usuwamy więc obie.
Każdy układamy płaską stroną do dołu. Na wypukłej robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Bez niego kasztany podczas pieczenia będą wybuchały. Niektórzy najpierw gotują je w wodzie około 10 minut a potem wkładają do piekarnika.
Tym sposobem mają pewność, że każdy kasztan będzie miękki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem, nacięciem do góry.
Po 20 minutach powinny być gotowe. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek. Kiedy wystygną bezie to znacznie trudniejsze.
Pod twardą i błyszczącą skórką znajduję się miękka, usuwamy więc obie.