Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Pieczone kasztany w sosie miodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najlepsze kasztany są na placu Pigalle, ale we własnej kuchni też można przyrządzić równie pyszne :)

Pieczone kasztany w sosie miodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone kasztany w sosie miodowym

 

  • 15 szt kasztanów
  • 2 łyżki miódu
  • 1 szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Pieczone kasztany w sosie miodowym
Podstawą przepisu są kasztany jadalne, dobre, bez pleśni. Obieramy je po upieczeniu. Przed robimy na wypukłej części kasztana nacięcie w kształcie plusika. Najlepiej nadaje się do tego ząbkowany nóż, który nie ześlizguje się po kasztanie. Wszystko kładziemy na tacy nacięciami do góry. Ja piekę w temp 200 przez ok. 15 minut. Proces wymaga jednak stałej obserwacji, żeby kasztanów nie spalić. Jeśli zauważymy, że nacięcia się rozchylają znaczy to, że kasztany są gotowe. W tym czasie przygotowuję szybki sos cynamonowy poprzez zmieszanie obu składników. Po wyjęciu kasztanów z piekarnika dokładnie je obieram (jeśli są dobrze upieczone powinno być to łatwe). Wszelkie ślady pleśni i czarnych kropek świadczą niestety, że kasztan należy wyrzucić. Kasztany wrzucam do miseczki z miodem i mieszam.
Pieczone kasztany w sosie miodowym
Tak powinny wyglądać kasztany po nacięciu.
Pieczone kasztany w sosie miodowym
Ja piekłam kasztany ok. 15 minut, dobrze jest gdy są podobnej wielkości (wtedy pieką się w tym samym tempie).
Pieczone kasztany w sosie miodowym
Wyjmujemy kasztany gdy wyglądają w ten sposób, czasem część trzeba wyjąć wcześniej by uniknąć ich spalenia.
Pieczone kasztany w sosie miodowym
Sos miodowy przygotowuję tuż przed podaniem mieszając miód z cynamonem.