Sposób przygotowania:
Pieczone kasztany w sosie miodowym
Podstawą przepisu są kasztany jadalne, dobre, bez pleśni. Obieramy je po upieczeniu. Przed robimy na wypukłej części kasztana nacięcie w kształcie plusika. Najlepiej nadaje się do tego ząbkowany nóż, który nie ześlizguje się po kasztanie. Wszystko kładziemy na tacy nacięciami do góry. Ja piekę w temp 200 przez ok. 15 minut. Proces wymaga jednak stałej obserwacji, żeby kasztanów nie spalić. Jeśli zauważymy, że nacięcia się rozchylają znaczy to, że kasztany są gotowe. W tym czasie przygotowuję szybki sos cynamonowy poprzez zmieszanie obu składników. Po wyjęciu kasztanów z piekarnika dokładnie je obieram (jeśli są dobrze upieczone powinno być to łatwe). Wszelkie ślady pleśni i czarnych kropek świadczą niestety, że kasztan należy wyrzucić. Kasztany wrzucam do miseczki z miodem i mieszam.