kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne i dietetyczne pieczone kotlety. Przygotowane z mięsa indyczego oraz mieszanki ryżowej z dodatkiem ketchupu. Polecam.

Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem

 

  • 1/2 woreczka ugotowanej mieszanki Trendy Lunch ( basmati, fasolka, papryka, curry )
  • 25 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże surowe jajko
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 łyżka przyprawy kebab - gyros
  • 12 -15 łyżek kaszy manny orkiszowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem
Do miski wkładamy mięso mielone, mieszankę ryżowa, jajko, ketchup i wsypujemy kaszę manną i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotlety.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kotlety, smarujemy z obu stron olejem.

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i przewracamy kotlety na drugą stronę i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 30 minut.
Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem
Wszystkie składniki na kotlety wkładamy do miski.
Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem
Z masy mięsno - ryżowej robimy kotlety.
Pieczone kotlety z mieszanką ryżową i ketchupem
Kotlety przekładamy na blaszkę i smarujemy olejem.