kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne pieczone kotlety. Wilgotne, soczyste i niskokaloryczne. Polecam do drugiego dania lub na kolację z chlebkiem.

Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy wybite jajko, mięso mielone i doprawiamy do smaku, mieszamy.

Dosypujemy tyle bułki tartej aby można było formować kotlety. Robimy średniej wielkości kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy piekarnik. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej przygotowane kotlety. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i przewracamy kotlety na drugą stronę.

Pieczemy przez kolejne 25 minut. 
Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe
Obrane ze skórki pieczarki kroimy na drobno.
Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe
Do miski wkładamy składniki na kotlety i mieszamy.
Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe
Z masy mięsnej formujemy kotlety mielone.
Pieczone kotlety mięsno - pieczarkowe
Kotlety obtaczamy w bułce tartej i układamy w blaszce.