bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety otulone boczkiem wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, możemy przygotować je na świąteczny obiad lub przyjęcie rodzinne.

Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem

Składniki:

Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 300 gram boczku wędzonego w plasterkach
  • 300 gram pieczarek
  • 100 gram sera żółtego
  • 1 mała cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczone mielone z pieczarkami i boczkiem
Umyte pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie masę wyrabiamy.

Mięso dzielimy na mniejsze części, na każdą porcję mięsa nakładamy farsz i zlepiamy kotlety. Przygotowane kotlety owijamy plastrami boczki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką.