ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Pieczone pałki kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny obiad w stylu ‘robi się samo’. Wystarczy zamarynować mięso a później wstawić do piekarnika. Polecam na obiad niedzielny.

Pieczone pałki kurczaka

Składniki:

Pieczone pałki kurczaka

 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz czarny
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki kurczaka
Do miseczki wlewamy oleju, sok z cytryny, dodajemy miód i musztardę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Kurczaka myjemy i oczyszczamy, osuszamy lekko. Nacieramy przygotowaną marynatą. Przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką.