mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pałki kurczaka pieczone w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawa wszystkim bardzo smakowała. Mięso miało zewnątrz chrupiącą, przyrumienioną skórkę, a w środku pozostało wspaniale soczyste.

Pałki kurczaka pieczone w ziołach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki kurczaka pieczone w ziołach

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • rozmaryn
  • oregano
  • tymianek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki kurczaka pieczone w ziołach
Pałki kurczaka oprószam dokładnie solą i obsmażam krótko ze wszystkich stron na gorącym oleju na patelni. Naczynie żaroodporne cienko smaruję olejem. Układam w nim obsmażone pałki kurczaka. Po czym całość posypuję pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz ziołami (oregano, rozmarynem i tymiankiem). Piekę mięso w naczyniu pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Następnie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze mięso ok. 15 minut, aby ładnie się zarumieniło. Podaję na gorąco w formie, w której się całość piekła lub przekładam na talerz.
Pałki kurczaka pieczone w ziołach
Pałki kurczaka nacieram dokładnie solą z każdej strony
Pałki kurczaka pieczone w ziołach
Następnie obsmażam krótko pałki na gorącym oleju
Pałki kurczaka pieczone w ziołach
Pałki kurczaka oprószam przyprawami i ziołami
Pałki kurczaka pieczone w ziołach
Po upieczeniu wyjmuję mięso i podaję w formie lub na talerz przekładam