Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pieczone pierożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tanie, łatwe i długo utrzymują świeżość

Pieczone pierożki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pierożki

 

  • 50 dag, sadła
  • 60 dag maki
  • 200 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag marmolady
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki
Z sadła odzrzucić błonki, pozostawić tylko miękkie częśći. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Nastę pnie z maki, sadła, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na mniejsze cześci, rozwałkować na grubośc około 3mm, Wykroić szklanko koła. Na każdy kawałek nałożyć trcochę marmolad, złożyć i zlepić brzegi. Ołozyc w formie piec przez około 20 minut w temparaturze 170 stopni.
Pieczone pierożki
Sadło łatwo można zmielić w maszynce do mięsa.
Pieczone pierożki
Ciasto łatwo się zagniata i jest dosyć plastyczne
Pieczone pierożki
Formy w której pieczone sa pierożki nie trzeba smarować tłuszczem
Pieczone pierożki
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Tagi:

mak