Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki na pikantnie
Przygotować i odmierzyć składniki na krucho-drożdżowe ciasto na pierożki, czyli mąkę, drożdże, mleko, żółtka, odrobinę cukru i soli. Wyrobić i zagnieść w kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Odkrawać średnie kawałki ciasta oraz rozwałkować i przekroic na cztery części, Polędwicę pieczoną pokroić na kostkę i wymieszać z młodą kiszoną kapustą oraz z oczyszczoną,opłukana i posiekana czuszką oraz doprawić solą, ale niezbyt dużo, bo kapusta jest również nieco słona oraz słodką mieloną papryką, co ma zneutralizować ostrość farszu.
Nadziewać farszem płaty ciasta i zalepiać dokładnie, dociskając grabkami widelca ciasto. Posmarować wierzchy pierożków rozmąconym białkiem na pędzelku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i ułożyć pierożki na blasze nieco dalej od siebie i wstawić do piekarnika na sam środek. Piec z ok. 20 min.. Potem wysunąć blachę i łopatką kuchenną przełożyć pierożki na tacę lub talerz płaski. Robić i piec kolejne pierożki, na ile starczy ciasta i farszu.
Nadziewać farszem płaty ciasta i zalepiać dokładnie, dociskając grabkami widelca ciasto. Posmarować wierzchy pierożków rozmąconym białkiem na pędzelku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i ułożyć pierożki na blasze nieco dalej od siebie i wstawić do piekarnika na sam środek. Piec z ok. 20 min.. Potem wysunąć blachę i łopatką kuchenną przełożyć pierożki na tacę lub talerz płaski. Robić i piec kolejne pierożki, na ile starczy ciasta i farszu.