marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczone pierożki na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przekąski na śniadanie lub kolację mają różne oblicz lub smaki, mogą to być tarteletki na słono lub pizzerinki upieczone dzień wcześniej. Dziś proponuję pierożki z młodą kiszoną kapustą i mięsem z polędwiczek oraz czuszką.

Pieczone pierożki na pikantnie

Składniki:

Pieczone pierożki na pikantnie

  • 400 g. mąki pszennej wrocławskiej,
  • 5 dag.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 60 dag. margaryny lub masła,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy.
  • Farsz:
  • 100 g. pieczonej polędwicy do kanapek lub farszu,
  • 80 dag.młodej kapusty kiszonej,
  • 1 średnia czuszka,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta soli morskiej.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki na pikantnie
Przygotować i odmierzyć składniki na krucho-drożdżowe ciasto na pierożki, czyli mąkę, drożdże, mleko, żółtka, odrobinę cukru i soli. Wyrobić i zagnieść w kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Odkrawać średnie kawałki ciasta oraz rozwałkować i przekroic na cztery części, Polędwicę pieczoną pokroić na kostkę i wymieszać z młodą kiszoną kapustą oraz z oczyszczoną,opłukana i posiekana czuszką oraz doprawić solą, ale niezbyt dużo, bo kapusta jest również nieco słona oraz słodką mieloną papryką, co ma zneutralizować ostrość farszu.

Nadziewać farszem płaty ciasta i zalepiać dokładnie, dociskając grabkami widelca ciasto. Posmarować wierzchy pierożków rozmąconym białkiem na pędzelku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i ułożyć pierożki na blasze nieco dalej od siebie i wstawić do piekarnika na sam środek. Piec z ok. 20 min.. Potem wysunąć blachę i łopatką kuchenną przełożyć pierożki na tacę lub talerz płaski. Robić i piec kolejne pierożki, na ile starczy ciasta i farszu.