marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczone pierożki na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na pierogi zmiksować w mikserze. Schłodzić.Sporządzić farsz,ciasto rozwałkować,pokroić,nadziewać,zalepić.Ułożyć na blasze.Piec 30m

Pieczone pierożki na pikantnie.

Składniki:

Pieczone pierożki na pikantnie.

 

  • 100 g.sera białego,
  • 125 g.masła,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki soli.
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg.mielonej wołowiny,
  • 1/2 kg.pieczarek,
  • 2 papryki zielone świeże,
  • cebula,
  • 3/4 szklanki oliwek,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • 1 białko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka kminu,
  • 1 łyżka miodu,
  • Tabasco,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka oliwy na blachę,
  • oraz arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki na pikantnie.
Twaróg zmielić dwukrotnie, potem zmiksować wraz z masłem i śmietaną, dodając mąki i sól. Ciasto wstawić w misce do lodówki na godzinę. Przygotować składniki na farsz: obrać,umyć cebulę oraz pokroić wraz z papryką, usuwając ogonek i gniazda nasienne. Rozgrzać olej i usmażyć zmieloną wcześniej wołowinę,potem zsunąć na bok i wsypać cebulę, aby ją zeszklić, potem dodać posiekaną paprykę, oliwki, rodzynki, pieczarki pokrojone w paski. Obsmażyć i doprawić kminem, miodem, Tabasco, solą i pieprzem po łyżeczce. Patelnię odstawić, farsz ostudzić, rozbić jajko, oddzielając białko od żółtka. Białko dodać do farszu i wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy, pokroić na kwadraty o średnicy 6 razy 6 oraz nakładać łyżeczką farsz, tyle aby zalepić brzegi. Piekarnik nagrzać do temp.190 st. C, blachę natłuścić łyżką oleju, rozprowadzić pędzelkiem silikonowym, wyłożyć pergaminem do pieczenia i układać pierożki 2-3 cm. od siebie. Posmarować wierzchy ciasta rozmąconym żółtkiem i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i jeść.

Tagi:

wołowina