Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki na pikantnie.
Twaróg zmielić dwukrotnie, potem zmiksować wraz z masłem i śmietaną, dodając mąki i sól. Ciasto wstawić w misce do lodówki na godzinę. Przygotować składniki na farsz: obrać,umyć cebulę oraz pokroić wraz z papryką, usuwając ogonek i gniazda nasienne. Rozgrzać olej i usmażyć zmieloną wcześniej wołowinę,potem zsunąć na bok i wsypać cebulę, aby ją zeszklić, potem dodać posiekaną paprykę, oliwki, rodzynki, pieczarki pokrojone w paski. Obsmażyć i doprawić kminem, miodem, Tabasco, solą i pieprzem po łyżeczce. Patelnię odstawić, farsz ostudzić, rozbić jajko, oddzielając białko od żółtka. Białko dodać do farszu i wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy, pokroić na kwadraty o średnicy 6 razy 6 oraz nakładać łyżeczką farsz, tyle aby zalepić brzegi. Piekarnik nagrzać do temp.190 st. C, blachę natłuścić łyżką oleju, rozprowadzić pędzelkiem silikonowym, wyłożyć pergaminem do pieczenia i układać pierożki 2-3 cm. od siebie. Posmarować wierzchy ciasta rozmąconym żółtkiem i wstawić blachę z zawartością do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i jeść.