Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pieczone pierożki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kuchnia grecka zawsze kojarzy mi się z latem, pięknymi krajobrazami i oczywiście doskonałymi daniami. Za oknami chłód chciałam więc przywołać wakacyjne wspomnienia pierożkami z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Podane z sosem tzatziki są doskonałe.

Pieczone pierożki ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone pierożki ze szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki ze szpinakiem
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto (7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach powyżej) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu. Podajemy z sosem jogurtowym tzatziki.
Pieczone pierożki ze szpinakiem
Pierożki podajemy z sosem jogurtowym tzatziki
Pieczone pierożki ze szpinakiem
Przed pieczeniem pierożki smarujemy mlekiem
Pieczone pierożki ze szpinakiem
Pierożki doskonale smakują na ciepło, jaki na zimno.