Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

SUPERPRZEPIS

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko pikantne, fantastyczne pierożki z kaszą. Nie przepadam za kaszą do obiadu, ale w takim wydaniu bardzo mi smakowały. Świetne również jako przekąska do zimnego piwa.

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

Składniki:

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim

 

  • Ciasto:

 

  • 150g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody
  • 8g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju

 

  • Farsz:

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone z kaszą i serkiem kozim
Farsz: Gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu. Na patelni smażę drobno pokrojoną cebulkę, ugotowaną kaszę, dodaję ser, dobrze mieszam i doprawiam do smaku.

Ciasto: Drożdże zasypuję cukrem, zalewam je wodą, dodaję mąkę, sól, paprykę ostrą, paprykę słodką, oregano i olej. Zagniatam ciasto i odstawiam je do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierożki. Układam je na blaszce, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Wyrośnięte smaruję rozkłóconym jajkiem i piekę w rozgrzanym do 190' piekarniku około 20 minut.