kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pieczone i dietetyczne placki z cukinii. Jest to lżejsza wersja placków a również bardzo pyszna. Polecam.

Pieczone placki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone placki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki z cukinii
Cukinię myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Cukinię odsączamy na cedzaku i przekładamy do miski.
Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Masę cukiniową wykładamy na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placki.
Pieczemy w temp 180 stopni przez około godzinę. 
Pieczone placki z cukinii
Umytą i oczyszczoną cukinię ścieramy na tarce.
Pieczone placki z cukinii
Do startej cukinii wsypujemy sól himalajską.
Pieczone placki z cukinii
Startą cukinię mieszamy razem z solą himalajską.
Pieczone placki z cukinii
Na cedzaku odsączamy cukinię z nadmiaru płynu.