kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Pieczone placki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pieczone i dietetyczne placki z cukinii. Jest to lżejsza wersja placków a również bardzo pyszna. Polecam.

Pieczone placki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone placki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki z cukinii
Cukinię myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki.

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Cukinię odsączamy na cedzaku i przekładamy do miski.

Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Masę cukiniową wykładamy na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placki.

Pieczemy w temp 180 stopni przez około godzinę. 


Pieczone placki z cukinii
Umytą i oczyszczoną cukinię ścieramy na tarce
Pieczone placki z cukinii
Do startej cukinii wsypujemy sól himalajską
Pieczone placki z cukinii
Startą cukinię mieszamy razem z solą himalajską
Pieczone placki z cukinii
Na cedzaki odsączamy cukinię z nadmiaru płynu