Sposób przygotowania:
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponkąCiasto:
![Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-zoltym-serem-szynka-i-roszponka-473552.jpg)
Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek i wbić jajko. Dodać kawałki zimnego masła i oprószyć solą. Wszystko razem szybko zagnieść i schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie wstawić do lodówki - na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Farsz:
![Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-zoltym-serem-szynka-i-roszponka-473553.jpg)
Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami i uprzednio startym serem. Dodać cebulę z szynką pokrojoną w kostkę oraz roszponkę. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
Pieczenie:
![Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-zoltym-serem-szynka-i-roszponka-473554.jpg)
Farsz przelać na podpieczone ciasto i piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
gusia1000