Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 757]

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 370
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko. Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną roszponką.

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Składniki:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Forma o średnicy około 28-30 cm, ciasto:

Farsz:

  • 250g szynki
  • 150g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 garść roszponki
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta)
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • żółty ser do posypania wierzchu

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką

Ciasto:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Czasami zagniecionym ciastem od razu wylepiam formę do tarty i porządnie chłodzę w lodówce.

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek i wbić jajko. Dodać kawałki zimnego masła i oprószyć solą. Wszystko razem szybko zagnieść i schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie wstawić do lodówki - na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Farsz:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Masa na nadzienie powinna być doprawiona według własnego smaku.

Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami i uprzednio startym serem. Dodać cebulę z szynką pokrojoną w kostkę oraz roszponkę. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.

Pieczenie:

Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką
Wierzch gotowej tarty można posypać dodatkową porcją sera.

Farsz przelać na podpieczone ciasto i piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.