Sposób przygotowania:
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponkąCiasto:
Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek i wbić jajko. Dodać kawałki zimnego masła i oprószyć solą. Wszystko razem szybko zagnieść i schłodzić w lodówce około 30 minut. Następnie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie wstawić do lodówki - na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Farsz:
Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę wymieszać z jajkami i uprzednio startym serem. Dodać cebulę z szynką pokrojoną w kostkę oraz roszponkę. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
Pieczenie:
Farsz przelać na podpieczone ciasto i piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
gusia1000