kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne placuszki z cukinii. Świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Polecam.

Placuszki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii
Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Następnie ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy na cedzak i odsączamy z płynu.
Po 10 minutach odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placuszki.
Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Placuszki z cukinii
Do startej cukini dodajemy jajka i mieszamy.
Placuszki z cukinii
Do masy cukiniowej dodajemy mąkę i mieszamy.
Placuszki z cukinii
Na patelni smażymy małe placuszki cukiniowej.
Placuszki z cukinii
Usmażone placuszki cukiniowej przekładamy na ręcznik papierowy.