kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Placuszki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne placuszki z cukinii. Świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Polecam.

Placuszki z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z cukinii
Cukinię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestki. Następnie ścieramy na tarce jarzynowej i posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Następnie przekładamy na cedzak i odsączamy z płynu.

Po 10 minutach odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka i mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy zgrabne placuszki.

Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Placuszki  z cukini
Do startej cukinii dodajemy jajka i mieszamy
Placuszki  z cukini
Do masy cukiniowej dodajemy mąkę i mieszamy
Placuszki  z cukini
Na patelni smażymy zgrabne placuszki cukiniowe
Placuszki  z cukini
Usmażone placuszki cukiniowej przekładamy na ręcznik papierowy