WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek z cukinii i cebuli a'la placek po węgiersku podany z gulaszem wieprzowym. Fajna propozycja na letni obiad.

Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem

 

  • 300 g cukinii
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Olej do smażenia
  • Gulasz:
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 100 g cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • Olej do smażenia
  • Mąka ziemniaczana do zagęszczania

Sposób przygotowania:

Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem

ETAP 1:

Mięso wieprzowe umyć, pokroić w kostkę i wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Obsmażyć w garnku na oleju z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Dolać trochę wody. Dusić mięso do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozmiesza na w małej ilości zimnej wody.

Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć z soku. Cebulę obrać i również zetrzeć. Dodać do cukinii. Dodać jajko, mąkę, śmietanę. Wymieszać.

Na rozgrzanym oleju smażyć okrągłe placki wielkości patelni. Wykładać na talerz. Na jedną połowę placka nakładać porcję gulaszu.

Zwinąć na pół i podawać.

Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem
Placek cukiniowo-cebulowy w trakcie smażenia na patelni
Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem
Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników wyłożone na patelnię
Placek cukiniowo-cebulowy z gulaszem
Cukinia i cebula starte na tarce na drobnych oczkach