katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Udka w marynacie pieczone w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne mięsko kurczaka z piekarnika. Dobre jako dodatek do obiadu albo przegryzka z kawałkiem pieczywa.

Udka w marynacie pieczone w piekarniku

Składniki:

Udka w marynacie pieczone w piekarniku

 

  • pałki kurczaka 7 szt
  • udźce kurczaka 7 szt
  • miód 3 łyżki
  • musztarda 2-3 łyżki
  • jogurt ok 3/4 op
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Udka w marynacie pieczone w piekarniku
Pałki i udka myjemy i osuszamy. Dość obficie obsypujemy solą i pieprzem. Miód musztardę i jogurt łączymy. W przygotowanej masie obtaczamy w mięso. Można oprószyć ulubionymi ziołami. Zakrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki przekładamy mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy w 200 stopniach ok 50 min.