Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta do zrobienia potrawka z kurczakiem, z aromatycznymi grzybami boczniakami. Jak ktoś nie lubi boczniaków, można je zastąpić pieczarkami.

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

Składniki:

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

 

  • 1 filet z kurczaka
  • cebula
  • 200 g boczniaków
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Pomysł na kurczaka w sosie serowym
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka przyprawy do grosa
  • Sól
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

ETAP 1:

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą.

ETAP 2:

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

2. Na drugiej patelni typu wok, prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę.

3. Do cebuli dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paski boczniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Następnie dodajemy papryki pokrojone w paseczki.

ETAP 3:

Potrawka z piersi kurczaka, papryki i boczniaków

5. Na koniec łączymy z mięsem i zaprawiamy Pomysłem na kurczaka w sosie serowym rozrobionym ze śmietaną oraz wodą, chwilkę gotujemy.

ETAP 4:

6. Danie gotowe.

7. Smacznego.