Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkami i wiśniamiETAP 1:
Przygotowujemy owoce. Myjemy je, osuszamy, wiśnie pozbawiamy pestek, a truskawki szypułek. Truskawki kroimy w kostkę. Owoce łączymy z cukrem.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i masło. Następnie wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okrągłe kawałki (np. za pomocą szklanki).
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu owocowego. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (możemy posłużyć się foremką do pierogów).
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty. Pierogi wyjmujemy i dokładnie odcedzamy. Podajemy polane słodką śmietanką lub jogurtem.