Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi z truskawkami i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lato to czas najsmaczniejszych owoców, które warto wykorzystywać na różne sposoby. Pierogi nadziane truskawkami i wiśniami świetnie sprawdzą się i na obiad, i na kolację.

Pierogi z truskawkami i wiśniami

Składniki:

Pierogi z truskawkami i wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami i wiśniami

ETAP 1:

Przygotowujemy owoce. Myjemy je, osuszamy, wiśnie pozbawiamy pestek, a truskawki szypułek. Truskawki kroimy w kostkę. Owoce łączymy z cukrem.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i masło. Następnie wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego okrągłe kawałki (np. za pomocą szklanki).

Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu owocowego. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (możemy posłużyć się foremką do pierogów).
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty. Pierogi wyjmujemy i dokładnie odcedzamy. Podajemy polane słodką śmietanką lub jogurtem.