Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aby marynaty nie były nudne i jednolite w smaku proponuję czasem poeksperymentować z przyprawami. U mnie to nagminne. Piekę najczęściej w rękawie, aby mieć mniej "szorowania" naczyń.

Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 2 udka

 

 

Sposób przygotowania:

Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Mięso dokładnie umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Marynata: W misce wymieszać podane składniki. Mięso przełożyć do niemetalowego naczynia. Dokładnie natrzeć udka z kurczaka przygotowaną marynatą, a naczynie przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w temperaturze 190°C do momentu aż skórka będzie chrupiące a mięso miękkie.
Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Z podanych składników przygotować marynatę.
Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Marynatą dokładnie polać i natrzeć mięso.
Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Przełożyć na naczynia żaroodpornego, można użyć rękawa.
Udko pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Mięso piec w temperaturze 190°C przez ok. 1 godz.

Tagi:

marynaty