kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Pieczone udka w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne udka z kurczaka pieczone w marynacie. Marynatę przygotowałam z soku z mandarynek, musztardy oraz przypraw. Polecam.

Pieczone udka w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone udka w marynacie

 

  • 5 podudzi z kurczaka ( 600 g )
  • 10 łyżek soku z mandarynek ( z puszki )
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • naczynie żaroodporne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczone udka w marynacie
Udka czyścimy i myjemy, odsączamy z wody. Osuszamy na papierowym ręczniku.

Do miseczki wlewamy sok z mandarynek i dodajemy musztardę, miód i przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

Udka przekładamy do miski i wlewamy marynatę, mieszamy. Miskę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie udka razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut.
Pieczone udka w marynacie
Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miseczki i mieszamy.
Pieczone udka w marynacie
Udka i marynatę przekładamy do miski i mieszamy.
Pieczone udka w marynacie
Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka z marynatą.
Pieczone udka w marynacie
Naczynie żaroodporne szczelnie zawijamy folią aluminiową.