Sposób przygotowania:
Pieczone warzywne pulpeciki
Umyte warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania ich miękkości. Następnie warzywa odcedzić i jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do tak przygotowanej ostudzonej masy dodać jajko, sos sojowy, olej, sól i pieprz oraz cieciorkę w takiej ilości, aby masa była lekko kleista, zwarta, ale niezbyt zbita i sucha.
Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać na blasze i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Można je podawać jako przekąska lub np. z ryżem i grzybowym sosem.
Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać na blasze i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Można je podawać jako przekąska lub np. z ryżem i grzybowym sosem.