karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pieczone warzywne pulpeciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i proste pulpeciki z samych warzyw. Pachnące i słodkie od pysznej marchewki, a do tego pieczone i dietetyczne. Polecam

Pieczone warzywne pulpeciki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone warzywne pulpeciki

 

  • 30 dag marchewki
  • 30 dag pietruszki
  • 30 dag selera
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki suszonych liści selera
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • szczypta kolendry mielonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta majeranku
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta curry
  • 1 surowe jajko
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ok. 4 łyżek panierki z cieciorki

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywne pulpeciki
Umyte warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do uzyskania ich miękkości. Następnie warzywa odcedzić i jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać zioła i przyprawy, wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do tak przygotowanej ostudzonej masy dodać jajko, sos sojowy, olej, sól i pieprz oraz cieciorkę w takiej ilości, aby masa była lekko kleista, zwarta, ale niezbyt zbita i sucha.

Z masy formować okrągłe pulpeciki, układać na blasze i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.

Można je podawać jako przekąska lub np. z ryżem i grzybowym sosem.
Pieczone warzywne pulpeciki
Masa powinna być lekko kleista i nie może być zbyt sucha
Pieczone warzywne pulpeciki
Z masy formować niewielkie okrągłe kotleciki i zapiekać w piekarniku