Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Schabowe w cieście piwnym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły nam się już trochę tradycyjne schabowe panierowane w jajku i bułce tartej. Przygotowałam zatem kotlety w innej wersji: w cieście piwnym, takim jakie wykorzystuję do ryby typu fish and chips.

Schabowe w cieście piwnym

Składniki:

Schabowe w cieście piwnym

 

Sposób przygotowania:

Schabowe w cieście piwnym

ETAP 1:

Schabowe w cieście piwnym
Przygotowujemy ciasto z mąki, piwa i jajka

Przygotowujemy ciasto. Jajko rozmącamy, dodajemy mąkę pszenną i piwo oraz po szczyptę soli. Mieszamy na jednolite ciasto.

ETAP 2:

Schabowe w cieście piwnym
Schab rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem

Schab rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i smarujemy musztardą.

ETAP 3:

Kotlety zanurzamy w cieście.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wkładamy kotlety w cieście i smażymy z obu stron po kilka minut na stronę.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.